Mulţi dintre cei care ajung să amenajeze o grădină doresc să monteze şi o instalaţie de iluminat. Alegerea unor corpuri de iluminat mai pretenţioase, de exemplu unele din piatră sculptată, impune instalarea unui circuit de alimentare îngropat care să livreze curentul electric necesar la fiecare locaţie a corpurilor de iluminat.
Din punctul de vedere al automatizării este util să grupăm mai multe corpuri de iluminat în trasee alimentate în paralel şi să aducem toate traseele într-un singur punct, preferabil la un tablou electric situat pe soclul casei, unde putem instala dispozitive de acţionare automatizate. Automatizarea în sine este destul de banală însă aici dorim să atragem atenţia asupra unor aspecte ce ţin mai degrabă de electrotehnică şi de electronică decât de automatizări.
În primul rând este necesar să folosim o tensiune de alimentare redusă, recomandabil 12V alternativ. În timp în mod inevitabil apa va pătrunde la conexiuni şi dacă se folosesc tensiuni prea mari se vor defecta circuitele. Personal am văzut efecte de tip reşou cu fire alimentate la 220V care au fost scoase carbonizate pe secţiuni foarte lungi.
În al doilea rând se recomandă utilizarea unui cablu electric specializat. Cele mai bune rezultate le-am obţinut folosind cablu cu înveliş de silicon, capabil să fie tras fără probleme chiar şi pe fundul lacurilor. Nu uitaţi că la 12V curenţii vehiculaţi pe fir sunt destul de mari, deci este posibil să trebuiască montat cablu cu o secţiune mai groasă cel puţin în partea dinspre tablou a traseelor electrice.
În al treilea rând este important să ţinem cont de consum dar şi de faptul că la curenţi importanţi tensiunea pe cablu la ultimul corp de iluminat poate fi mai mică decât cea de la primul, ceea ce poate induce un efect neplăcut de variaţie a luminozităţii la diverse locaţii.
Soluţia propusă de noi este construirea unor becuri electronice cu LED-uri. Chiar dacă se găsesc becuri cu LED în comerţ noi credem că soluţia noastră este mai avantajoasă atât ca preţ cât şi ca funcţionalitate.
Priviţi schema electronică de mai sus: am ales să efectuăm redresarea curentului local la fiecare bec şi apoi să stabilizăm curentul care trece prin LED-uri la valoarea de lucru nominală. În acest fel nu mai depindem de variaţiile de tensiune din puncte diferite ale grădinii şi în plus obţinem o iluminare constantă la toate becurile atâta timp cît reglajul se face la aceeaşi valoare prestabilită.
Ca opţiune se pot folosi şi LED-uri colorate (verzi şi albe, eventual amestecate) pentru a obţine un efect interesant. Noi am ales LED-uri superluminoase care funcţioneaza la 100mA şi au o cădere de aproximativ 3.3V. Reglajul constă în a obţine un curent de 180-200mA la ieşirea regulatorului LM317T.
Nu uitaţi să alegeţi tensiunea alternativă de alimentare în aşa fel încât puterea disipată pe regulator să nu fie prea mare iar radiatorul folosit să nu pună probleme de gabarit.
Leave a Reply