Un detector de prezenţă este în principiu un detector PIR care sesizează mişcările termice efectuate de persoane, animale sau obiecte. Spre deosebire de un senzor de mişcare obişnuit, aşa cum sunt cele folosite la sistemele de securitate, detectorul de prezenţă nu trimte semnalul de detecţie decât după ce a sesizat un număr minim de mişcări într-o unitate definită de timp. De asemenea comanda trimisă la finalizarea detecţiei se face cu o anumită întârziere, de obicei reglabilă de către instalator.
Detectoarele de prezenţă sunt folosite la comanda iluminatului şi a climatizării spaţiului în care sunt amplasate. Pentru a porni lumina artificială atunci când este nevoie şi a o opri când nu mai este nevoie, detectorul de prezenţă are încorporat, de obicei, şi un senzor de luminozitate. În acest fel, atunci când luminozitatea spaţiului respectiv scade sub o anumită valoare şi este detectată prezenţa, lumina artificială este aprinsă. În momentul în care prezenţa nu mai este detectată lumina se stinge automat.
Simultan cu această operaţiune regimul termic al spaţiului respectiv este trecut în starea confort, indiferent de luminozitatea măsurată. După părăsirea spaţiului regimul termic este readus în starea economică.
Este disponibilă şi o comandă de inhibare a funcţiei de iluminare, pentru situaţiile în care nu dorim această funcţie (spre exemplu în dormitor, după ce adormim nu dorim să se mai aprindă lumina de fiecare dată când ne mişcăm).
Leave a Reply