Am avut ocazia prin amabilitatea firmei Trend Import-Export să testez o placă RAMSAN-20. Prima surpriză a fost conectorul PCIe x4 care era mai scurt decât sloturile PCIe x4 din serverul meu. Dupa puţină cercetare pe internet am introdus placa în diverse sloturi PCIe şi am constatat că funcţionează corect în orice tip de slot (x4, x16).
Apoi am instalat driverele in Windows. TMS încă oferă drivere actualizate prin sistemul de suport tehnic deoarece produsul este foarte nou. Am obţinut atât driverele cât şi un upgrade de firmware la versiunea 1.2.0.0 care au condus la o funcţionare foarte bună în Windows Server 2008. Am formatat întreaga capacitate de 450GB (sistemul raporteaza 420GB pe principiul că producătorii calculeaza 1KB=1000 biţi în timp de sistemele de operare calculează 1KB=1024 biţi – problemă de marketing) pe un singur LUN şi am purces la efectuarea de teste.
Deşi pe fişa de catalog sunt trecuţi parametri impresionanţi (120000 IOPS şi 80 microsecunde latenţă) din testele mele am reuşit să stresez placa numai până la 40000 IOPS. Oricum diferenţa faţă de performanţele ariei de discuri RAID, compusă din 6 discuri SAS de 15000 rpm şi cu un cache de 512MB RAM este foarte impresionantă.
Se pare ca marele avantaj adus de RAMSAN-20 este viteza de acces la citiri şi scrieri aleatorii ceea ce o recomandă utilizării într-un mediu tranzacţional de intensitate mică spre medie. Pentru aplicaţii critice cu flux tranzacţional de intensitate mare se recomandă un dispozitiv SSD cu RAM, care oferă latenţe şi mai mici, de ordinul a 15 microsecunde.
Ce mai este de remarcat: RAMSAN-20 vine echipat cu două accesorii extrem de importante:
- Supercapacitori care oferă posibilitatea de a scrie complet datele pe mediul de stocare nevolatil la o eventuală întrerupere a alimentării cu curent electric
- Un algoritm de scriere distribuită şi uniformă a datelor în celulele flash, ceea ce asigură un timp de viaţă îndelungat (6 ani dacă scriem constant la viteză maximă)
Desigur, preţul reprezintă o barieră şi mă aştept ca aceast produs să fie utilizat numai de companii. Pentru nevoi de stocare mai mici a apărut un frate mic numit RAMSAN-10, care are numai jumătate din capacitate şi care are un preţ corespunzător mai mic.
Citiţi mai jos rezultatele testelor comparative:
[gview file=”http://richardconsulting.ro/blog/wp-content/uploads/2009/10/iops_raidvsflash.pdf”]
[gview file=”http://richardconsulting.ro/blog/wp-content/uploads/2009/10/lat_raidvsflash.pdf”]
[gview file=”http://richardconsulting.ro/blog/wp-content/uploads/2009/10/mbps_raidvsflash.pdf”]
Vedeţi şi Modelarea şi performanţele sistemelor de stocare (PDF 606KB)
Leave a Reply