Vreau şemineu?

Cum să decidem dacă e bine să instalăm un şemineu sau nu? Iată mai jos o listă de argumente pro şi contra, precum şi nişte detalii constructive la care e bine să vă gândiţi.

Pro:

 1. Estetică foarte bună: puteţi să vă relaxaţi iarna cu familia sau prietenii în faţa focului
 2. Şemineul bine plasat poate încălzi o bună parte din casă
 3. Dacă automatizaţi climatizarea, căldura emisă de şemineu este economisită la centrala termică (iar combustibilul lemnos încă este mai ieftin decât gazul metan)
 4. Pentru cine ţine cont de feng shui e posibil ca şemineul să reprezinte un element important al locuinţei
 5. E bine să dotaţi şemineul cu geam care poate fi atât rabatat cât şi ridicat prin culisare.

Contra:

 1. Trebuie planificat cât mai devreme deoarece coşul trebuie să se ridice 1-1,5m deasupra celui mai înalt punct de pe acoperiş pentru a avea tiraj. Şi nu vreţi ca el să iasă prin acoperiş prea departe de coama cea mai înaltă!…
 2. Instalarea se face de obicei la parter. Traseul coşului trebuie coordonat cu structura etajelor.
 3. Trebuie să aveţi un loc unde să depozitaţi lemne. Există şi combustibili brichetaţi în comerţ care au un volum mai mic pe unitatea de energie. Dar sunt şi mai scumpi.
 4. Şemineul generează cenuşă care reprezintă o problemă în plus la curăţenie
 5. Vara e bine să ţineţi capacul deschis pentru ca păsările care cad pe coş să aibă şansa să supravieţuiască.

Sugestie: dacă tot montaţi un şemineu luaţi în considerare şi un dispozitiv de împrospătare a aerului în locuinţă cu recuperator de căldură. Costurile sunt asemănătoare şi în plus puteţi trage tubulatura suplimentară pe lângă coşul şemineului. Acest aparat asigură aprovizionarea cu aer proaspăt pe la subsolul casei şi evacuarea aerului uzat capturat în punctul cel mai de sus al spaţiilor de locuit. În timpul acestui proces căldura aerului viciat este recuperată şi transferată aerului proaspăt. Cele mai noi dispozitive au un randament impresionant, aproape de 90%.

Dacă locuinţa este bine izolată o combinaţie şemineu – recuperator de căldură e aproape suficientă. Cu siguranţă este suficientă pentru casele de vacanţă.

Găsiţi pe piaţă o ofertă variată de şeminee. Noi am lucrat pentru şeminee cu firma Macimo pe care o găsiţi la Sphera Building Center stand 087.

Şemineu

Şemineu

Sugestii de automatizare

Cea mai bună automatizare care se poate face aici este termostatarea încăperilor care beneficiază de căldura emisă de şemineu ceea ce va conduce la economie de energie termică. Al doilea lucru important este dotarea încăperii şemineului cu senzor de fum conectat la centrala de alarmă, ceea ce permite avertizarea în timp util al oricărui pericol de incendiu.

Tags: , ,

 1. Florin Georgescu’s avatar

  Fiind interesat de seminee si de tot ceea ce se scrie despre ele, deoarece sunt in acest business de aproape 10 ani, am gasit pe net si aceasta interesanta postare. Trebuie sa recunosc ca singura parte care “nu mi-a placut” a fost faptul ca elementele pro si contra au fost in numar egal…. As fi vrut ca ideile pro sa fie in numar mult mai mare… In rest, postarea este documentata si sper ca, dupa parcurgerea ei, toti cititorii SA VREA UN SEMINEU! Alte informatii despre seminee, articole pe aceasta tema aparute in reviste, premii acordate unor modele deosebite ca design si linkuri catre siteuri profesioniste puteti vedea accesand primul blog din Romania specializat exclusiv pe seminee: http://www.seminee.blogspot.com
  Florin Georgescu

 2. rvencu’s avatar

  Mulţumesc. Eu vă rog chiar să mai adăugaţi dumneavoastră argumente pro în comentarii. Eu sunt numai specialist în automatizări prin urmare vă rog să nu mă judecaţi prea aspru…

 3. Ana’s avatar

  Super tare articolul !

 4. Raluca Ionescu’s avatar

  Am lucrat si eu cu Macimo. Am 2 seminee facute de ei super tari! Unul e clasic cu o sculptura superba pe el si unul clasic-modern.Designer-ul lor mi-a facut desenul unuia dintre seminee direct pe peretele unde urma sa-l asez ptr ca nu-mi dadeam seama cum vine.Apoi mi-a facut schita,mi-am ales materialele .. o marmura faina…iar baietii au lucrat brici …in 10 zile l-am avut montat,curat,fara praf prea mult:))…..e super….celalalt urmeaza sa fie montat ….

Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recommended Articles