În zilele noastre energia devine din ce în ce mai scumpă. Asta din cauză că cererea a crescut foarte mult în ultimii cincizeci de ani şi metodele de obţinere a energiei nu mai pot exploata resurse extrem de abundente.

În casele proprii suntem puşi în situaţia de a studia şi folosi orice fel de metodă de economisire a energiei, cu preponderenţă a energiei termice. Desigur, un plan inteligent poate să ne asigure o casă foarte economică. Sunt cunoscute multe metode constructive pentru a proteja locuinţa de transferurile termice nedorite, tot felul de materiale noi apar şi promit multe în acest sens.

Deşi aparent o serie de noi materiale stau foarte bine la capitolul conservarea energiei există mai mereu câte o chichiţă care ne face viaţa grea. Şi asta pentru că vrem să trăim într-o locuinţă economică dar nu vrem ca asta să dăuneze sănătăţii noastre. Unul din cele mai mari defecte ale noilor materiale, mai ales cele sub formă de sandwich, este acela că nu permite pereţilor să respire. Aceasta are două mari consecinţe:

  • nu există un aport constant de aer proaspăt ceea ce impune deschiderea mai deasă a ferestrelor, dând peste cap în bună măsură efectul de economisire al energiei
  • pereţii nu absorb şi redau în mod natural umiditatea, ceea ce presupune un consum de energie suplimentar penru a menţine această umiditate în parametrii de confort

Pentru a rezolva cele două probleme se poate apela la un sistem de furnizare a aerului proaspăt în clădire numit în limba engleză CAF de la Clean Air Furnace. În esenţă sistemul constă dintr-o instalaţie de captare a aerului proaspăt din exterior, care poate fi filtrat de praf, şi a aerului viciat din clădire, urmată de un schimbător de căldură pentru recuperarea energiei din aerul viciat, schimbator cu eficienţă chiar şi peste 90%, şi de un sistem de distribuţie a aerului proaspăt în încăperi, respectiv de evacuare a aerului viciat. Desigur, instalaţia de automatizare va putea monitoriza calitatea aerului şi va putea controla aportul de aer proaspăt în mod granular în fiecare încăpere.

Principiul de funcţionare CAF