Ce este IOPS?

Învaţă cum reflectă IOPS performanţa reală.

Acest document explică modul în care sunt atinse valorile IOPS (I/O pe secundă) şi oferă câteva sfaturi practice companiilor ce evaluează discuri, RAID-uri şi SSD-uri.

Texas Memory Systems îşi prezintă cu mândrie performanţele I/O ale sistemelor lor. Acest document explică modul în care sunt atinse valorile IOPS (I/O pe secundă) şi oferă câteva sfaturi practice companiilor ce doresc să cumpere discuri, RAID-uri şi SSD-uri.

Rezultatele performanţelor I/O de la TMS pot fi demonstrate pe siturile clienţilor sau pe situri test. Altfel spus, ele pot fi obţinute în afara laboratoarelor de la TMS. De multe ori este nevoie de mai multe sisteme gazdă pentru a acoperi porturile optice sau InfiniBand disponibile în produsele RAMSAN de la TMS. Acest aspect le permite flexibilitate în gestionarea simultană a mai multor gazde, cu mai multe gazde folosind acelaşi port de pe RamSan (printr-o conexiune de mare viteză) sau cu mai multe gazde folosind porturi separate pe RamSan.

Rate instant vs. rate susţinute

Valorile pentru RAMSAN -400 sunt aceleaşi pentru rate instant şi rate susţinute. RAMSAN nu publică niciodată numai ratele instant. Aveţi grijă cu producătorii de hardware care nu publică decât rate instant, întrucât acestea nu sunt semnificative într-un mediu de trafic mare din viaţa de zi cu zi. Similar, mulţi producători de sisteme de stocare publică valori mari de IOPS „din cache”, fapt ce nu reflectă performanţele reale ale aplicaţiilor.

Aleatoriu vs. secvenţial

Valorile IOPS pentru RAMSAN -400 sunt bazate întotdeauna pe performanţă aleatorie 100%. Pentru că RAMSAN -400 foloseşte DDR RAM ca mediu de stocare, valorile aleatorii şi cele secvenţiale sunt aproape identice. La fel ca în cazul ratelor, aveţi grijă la producătorii de hard care publică valori IOPS bazate doar pe citiri şi scrieri secvenţiale. Aceste valori nu sunt reprezentative în general pentru traficul de date real.

Citire vs. scriere

Performanţa unui mediu de stocare, în special a discurilor flash, poate varia extrem de mult dacă accesul deservit este pentru scriere sau pentru citire. RAMSAN se bazează pe memorie DDR şi poate deservi citiri, scrieri sau combinaţii dintre acestea la aceeaşi rată. Valorile publicate de RAMSAN pot fi luate în considerare pentru orice combinaţie de accesuri pentru citiri şi scrieri.

Mai mulţi LUNi vs. un singur LUN (scalabilitate)

Mai multe sisteme de stocare folosesc cache dedicat pe controller pentru a creşte performanţa. Acest lucru îngreunează capacitatea spaţiului de stocare de a susţine un alt acces simultan pe acelaşi LUN de la mai multe controllere, întrucât tot cache-ul trebuie să fie eşalonat egal între toate controller-ele. Pentru a simplifica această problemă, mulţi producători de spaţii de stocare permit ca un LUN să fie accesat activ pe un singur port, şi apoi publică valorile maxime de IOPS plasând LUNi diferiţi pe fiecare port. RAMSAN nu foloseşte un cache de controller, întrucât mediul de stocare este memorie DDR de mare viteză. Valorile din broşură pentru RAMSAN -400 se bazează pe accesarea unui singur LUN plasat pe toate porturile de interfaţă ale RAMSAN. Acest fapt permite ca performanţa produsului RamSan-400 să fie scalabilă o dată ce se adaugă mai multe carduri de interfaţă.

Efectul volumului de date transferat asupra  performanţei I/O

Tabelul de mai jos oferă un exemplu referitor la modul în care se schimbă performanţa I/O în funcţie de block size-ul folosit şi de procentajul de citire/scriere. Aceste rezultate au fost adunate de pe un singur card de interfaţă cu două porturi ataşat la RAMSAN-400. Produsele RamSan pot susţine până la patru astfel de carduri, păstrând performanţa pe fiecare card.

Block Size 100% Citire 100% Scriere
IOPS MB/s IOPS MB/s
512 biţi 124k 60 118k 58
1k biţi 120k 117 116k 113
2k biţi 113k 221 116k 227
4k biţi 102k 398 91k 354
8k biţi 76k 598 61k 470
16k biţi 46k 727 37k 579
32k biţi 24k 759 21k 653
64k biţi 12k 777 11k 697
128k biţi 6k 781 6k 723
256k biţi 3k 784 3k 737

O regulă bună de ştiut este că cu cât cresc valorile de block size, cu atât scad valorile IOPS şi creşte numărul de MB pe secundă. Astfel este cel mai probabil să vedeţi cele mai bune performanţe de IOPS cu valori mici de block size şi cele mai bune lăţimi de bandă (MB/s) cu valori mari de block size.

Când producătorii de medii de stocare creează interfeţe, tind să optimizeze hardware-ul şi software-ul pentru transferuri de 512 biţi, pentru a maximiza rata de IOPS pe care o publică. După cum arată tabelul, RamSan-400 este optimizat pentru performanţă pentru valori de 4 şi 8KB – o valoare de transfer mult mai comună în aplicaţiile reale. La această cotă de 4 sau 8KB performanţa atinge cel mai bun nivel, mediind eficient între IOPS şi lăţime de bandă. Acest fapt asigură cea mai bună performanţă reală pentru clienţii TMS.

De ce nu obțin performanța așteptată cu RAMSAN?

Este dificil de duplicat performanţa de vârf RAMSAN® fără adaptori rapizi, de preferat instalați pe mai multe servere.

De multe ori, în special în sistemele mai vechi, un singur procesor nu este capabil să facă sistemul să genereze suficienţi IOPS pentru a satura produsele RAMSAN. Acest fapt este adevărat în special dacă sunt folosite multe interfețe HBA într-un singur sistem. În plus, în timp ce sistemele cu mai multe procesoare îmbunătăţesc throughput-ul pe ansamblu, acesta nu se scalează liniar. De aceea, de multe ori vedem sisteme cu mai multe procesoare care nu pot oferi throughput-ul pe care l-ar oferi un număr echivalent de servere gazdă separate. Abilitatea RAMSAN-400 de a satura serverele gazdă permite aceluiaşi RAMSAN-400 să fie folosit mai eficient pe măsură ce procesoarele mai rapide devin accesibile şi serverele sunt îmbunătăţite.

Recomandările noastre

  • Folosiţi cel mai rapid adaptor disponibil
  • Folosiţi cele mai rapide servere disponibile
  • Contactaţi-ne pentru a vă ajuta în maximizarea performanţei aplicaţiei dumneavoastră particulare. Câteodată o simplă setare într-o aplicaţie vă poate deschide accesul spre capacitatea maximă de utilizare a RamSan.

 

Tags:

Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *