Pe măsură ce costul energiei crește suntem din ce în ce mai interesați să reducem la maxim costurile legate de achiziția energiei. Pe perioada iernii principalul cost este cel al încălzirii locuinței sau sediului companiei.
Metode de optimizare
O primă metodă de optimizare, care are impactul cel mai mare, este reducerea temperaturii în încăperi în perioadele de timp în care acestea nu sunt folosite. Acest lucru se poate obține cu un sistem de automatizare mai mult sau mai puțin sofisticat, de la banalele termostate de calorifer care trebuie ajustate manual până la un sistem complet integrat, preprogramat și reactiv la senzori de prezență așa cum se poate construi cu KNX. Cu cât reușim să definim mai corect șablonul de utilizare al clădirii, cu atât economia va fi mai mare și ea se bazează pe faptul că o diferență mai mică de temperatură între cameră și mediul exterior va însemna o pierdere energetică mai mică.
Cele mai importante pierderi de căldură au loc prin pierderile de aer cald spre exterior și pătrunderea aerului rece în interior. Acest lucru nu este complet dăunător pentru că este mereu necesar un aport de aer proaspăt, oxigenat, însă acest gen de pierderi trebuie ținut totuși sub control. O bună soluție este utilizarea unui CAF cu schimbător de căldură care să evacueze aerul uzat și să recupereze căldura acestuia preîncălzind aerul proaspăt adus de afară. Restul clădirii trebuie foarte bine izolat contra pierderilor de aer spre exterior.
Pierderile de aer au loc prin diverse zone (vezi grafic) și sunt dublate de radiația termică (vezi fotografie IR).
Eficiența arzătorului
Dacă am izolat cât mai bine posibil clădirea și am optimizat la maxim distribuția căldurii în încăperi următorul pas este de a maximiza eficiența centralei termice. Cele mai avansate centrale termice sunt cele în condensație care pe lângă faptul că utilizează căldura directă emisă prin arderea gazului, mai recuperează și căldura latentă a vaporilor de apă din gazele de ardere emise. Se pare că trecând de la o centrală termică normală la una în condensație se mai poate obține un câștig de aproximativ 10-14%.
Fenomenul de condensație se obține totuși numai în anumite condiții, când temperatura apei pe retur este destul de mică (35-40 grade Celsius). De aceea este recomandat ca centrala să fie dotată și cu senzor de temperatură exterioară care să îi regleze corespunzător și în permanență temperatura pe tur. În acest fel vă asigurați că obțineți cel mai mare interval anual de funcționare a centralei în regim de condensație.
Studiați mereu prețurile combustibililor
Prețurile cu care cumpărăm energia variază mereu și depind de natura combustibilului. La noi cel mai ieftin combustibil a rămas lemnul, apoi gazul metan, pe când cea mai scumpă energie a devenit energia electrică. De aceea este o idee bună să vă instalați un șemineu în tandem cu automatizarea camerelor pentru că orice lemn ardeți în șemineu generează o cantitate de energie pe care o recuperați, într-o proporție foarte mare, de la consumul de gaz metan, reducând astfel costul încălzirii pe lângă faptul că generați o atmosferă foarte specială în cămin.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.