La orice casă trebuie să asigurăm utilităţi. În ceea se priveşte apa lucrurile nu sunt întotdeauna la fel de simple ca la bloc: o ţeavă de apă rece care să alimenteze consumul casnic şi centrala termică. De cele mai multe ori ne confruntăm cu necesitatea de a fora puţuri şi a extrage apa din pământ.
În România apa este relativ dură fără să depăşească valori exagerate. Conţinutul mediu de calciu în zona capitalei este de aproximativ 25d (sau 250 mg CaO/litru). Acest conţinut de calciu este dăunător instalaţiilor de încălzire şi pune probleme în utilizarea apei în scop menajer.
Pentru a rezolva această problemă trebuie apelat la instalaţii de dedurizare şi de filtrare. Pentru dedurizare există filtre cu răşină activă care reţine calciul dizolvat în apă şi care evacuează reziduurile prin spălare cu soluţie salină în timpul nopţii. Mai trebuiesc instalate următoarele filtre:
- filtru de sedimente
- filtru cu carbon activ pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute
- filtru cu ultraviolete (dacă reţineţi o rezervă de apă într-un bazin)
Suplimentar la fiecare robinet de bucătărie se poate instala o staţie mică de osmoză inversă pentru filtrarea apei de băut sau de gătit. Există şi varianta filtrării complete a tuturor circuitelor însă nu credem că se justifică din punct de vedere economic pentru că filtrele trebuiesc schimbate periodic iar preţul lor este proporţional cu cantitatea de apă filtrată.
Aceste instalaţii funcţionează de regulă autonom şi nu trebuiesc monitorizate decât pentru schimbarea, destul de rară, a filtrelor. De asemenea dacă apa de băut capătă un gust uşor sărat înseamnă că aparatul de dedurizare nu are suficientă sare în rezervor.
Apa rezultată după dedurizare trebuie să aibă duritate maximă 1d. În mod obişnuit fierul şi manganul se elimină complet în timpul dedurizării. PH-ul apei nu trebuie să se schimbe în urma procesului. La fiecare revizie trebuie măsurată duritatea apei şi recalibrate echipamentele.
Chiar dacă apa este aprovizionată de la reţeaua urbană, este întotdeauna bine să se instaleze astfel de dispozitive. Este posibil ca uneori apa din puţ să fie de o calitate superioară celei de la reţea.
Noi am lucrat foarte bine în acest domeniu cu firma H2O Internaţional
Sugestii de automatizare
Cel mai mare pericol pentru o instalaţie de apă este îngheţul. De aceea instalaţia se plasează de obicei în încăperi subterane ferite de îngheţ. Cu toate acestea este o idee bună să se monteze un radiator electric şi să se monitorizeze temperatura din camera instalaţiei. În momentul în care temperatura scade sub 5 grade Celsius radiatorul este pornit automat pentru a preveni îngheţul instalaţiei. Când temperatura depăşeşte 7 grade Celsius radiatorul poate fi oprit.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.