Becurile LED – avantaje și consiliere

Beneficiile iluminatului cu LED-uri

Atunci când cunoști beneficiile iluminatului cu LED-uri poți să înțelegi și de ce din ce în ce mai mulți oameni și companii aleg această modalitate de iluminat în loc de a continua să utilizeze formele clasice de becuri. Merită să cercetezi și să descoperi toate argumentele și contraargumentele înainte de a lua o decizie finală în acest sens pentru propria ta casă.

Iluminatul cu LED-uri devine din ce în ce mai popular datorită beneficiilor sale foarte variate. Când vei vedea care sunt acestea s-ar putea să alegi chiar și tu becurile LED pe viitor. Denumirea LED vine de la Light Emmiting Diode – diodă care emite lumină – și ea se referă la principiul de funcționare al acestor dispozitive electronice. Becurile cu LED operează la rece spre deosebire de becurile cu incandescență care devin foarte fierbinți. De asemenea becurile LED se utilizează adesea în conjuncție cu bateriile electrice solare, fiind pe de o parte foarte eficiente din punct de vedere energetic iar pe de altă parte ele au o durată de funcționare mult mai lungă.

Iluminatul cu LED este mai eficient

Unul dintre principalele beneficii ale iluminatului cu LED este eficiența crescută a acestor becuri. Durata de funcționare a unui astfel de bec este mult mai mare iar eficiența lui energetică ajută de asemenea la protejarea mediului înconjurător.

Nu prea există restricții dimensionale

Un alt beneficiu major îl reprezintă faptul că există mult mai puține restricții dimensionale. Luminile cu LED pot varia ca mărime de la 2mm la dimensiunea becurilor de iluminat stradal, ceea ce permite plasarea lor în locuri din cele mai variate, inclusiv în locuri inaccesibile pentru iluminatul clasic. Din acest motiv a fost posibilă construcția de becuri LED care să se potrivească în toate tipurile de socluri folosite în mod curent de becurile clasice.

Culori foarte variate

Un alt beneficiu al becurilor LED este posibilitatea de a varia culori fără a folosi filtre ci numai avantajele constructive ale diodelor. Este extrem de ușor de obținut o paletă foarte largă de culori, incluzând chiar nuanțe de neon.

Timp de funcționare mai mare

Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii ale becurilor cu LED. Ele sunt construite să reziste chiar mai multe zeci de ani. Nu numai că faci economie la înlocuirea becurilor arse, dar câștigi timpul și efortul de a întreține iluminatul clădirii. De asemenea poți monta aceste becuri și în locuri mai puțin accesibile nefiind nevoie să umbli la ele prea des.

Lipsa căldurii radiate

Eficiența energetică implică de asemenea o căldură radiată foarte mică. Din nou montarea acestor becuri în spații inaccesibile pentru becurile clasice (de exemplu spoturi îngropate în rigips sau în alte locuri fără ventilație) devine extrem de ușoară.

Insensibilitate la variațiile de tensiune

Există becuri LED care se pot alimenta cu aceleași performanțe luminoase într-o plajă mare de tensiuni, de exemplu între 85 și 250V. Luminozitatea unui astfel de bec nu va fluctua atunci când tensiunea de la rețea fluctuează.

Patru lucruri importante la alegerea unui bec LED

1. Verifică dimensiunile

Standardizarea becurilor LED încă nu este extrem de riguroasă. De aceea sunt producători care livrează becuri LED puțin mai mari decât contrapartea lor clasică. Există totuși si producători care respectă întocmai standardele dimensionale ale becurilor clasice.

2. Verifică lumenii

Puterea de iluminare exprimată în lumeni este principala caracteristică care exprimă cantitatea de lumină livrată de bec. Cu cât este mai mare, cu atât becul este mai luminos. Nu uita să verifici și unghiul fascicolului deoarece unele becuri (spoturile) au fascicole luminoase înguste care pot fi, datorită concentrării luminii, foarte intense. Cu toate că lumenii vor fi mari totuși aceste becuri nu vor ilumina foarte mult spațiile unde sunt instalate.

3. Ai grijă cu wații

Nu poți să te bazezi pe consumul electric pentru a determina luminozitatea unui bec LED, așa cum suntem obișnuiți să facem cu becurile clasice. Neapărat cercetați luminozitatea exprimată în lumeni.

4.  Caută să înțelegi ce fel de lumină emite becul LED

Există becuri LED care emit lumină albă rece (asemănătoare unui neon) sau lumină albă caldă (asemănătoare unui bec cu incandescență). Trebuie să știi ce vrei de la bun început.



Comments

One response to “Becurile LED – avantaje și consiliere”

  1. http://www.LEDtech.ro solutia in iluminat cu leduri

    13-17 Apr 2011 stand 33 corp C2 -CONSTRUCT EXPO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *