Am avut recent ocazia (destul de neplăcută) să constat faptul că, deși simplă, neînțelegerea legii lui Ohm încă face ravagii printre ”specialiști”.
Probabil că oricine își poate reaminti formula învățată prin școli:
U = R * I.
Iată o formulă cât se poate de simplă dar care cu greu poate fi pusă în context când apare de rezolvat vreo problemă practică.
Recent am avut un incident în instalația electrică. Au apărut fluctuații de tensiune la lumini iar câteva aparate electronice s-au ars. Din nefericire chiar atunci eram plecat din țară și nu am avut cum să depanez problema personal, așa că am apelat pe rând la următorii:
- dispeceratul ENEL. Aceștia au trimis o echipă să verifice tabloul electric instalat de ENEL care în cazul meu se află într-o cutie mare în stradă (voi insera și o fotografie aici după ce revin din concediu). ENEL a fost sau nu a fost la fața locului, nu avem cum ști sigur, fapt este că a doua zi a trebuit să sunăm din nou la dispecerat ca să aflăm că echipa a trecut rezoluția că problema se află în instalația beneficiarului (adică a mea) și nu în instalația ENEL
- un electrician, alt electrician. Adică doi electricieni, pe rând. Cu rezultatul că au reușit să ardă multimetrele încercând să măsoare tensiunile pe circuite (sic!) și au pus diagnosticul că majoritatea circuitelor sunt în scurtcircuit pentru că ”odată anclanșate siguranțele pe circuite, apare fază pe firul de nul”
- eu însumi la telefon pe tarife de roaming, vorbind cu electricienii, enervându-mă și întrebându-mă unde au făcut oamenii aceștia școala și dacă au auzit vreodată de legea lui Ohm
Până la urmă am lăsat colegului meu de la firmă vorbă ca să caute contactul imperfect de pe firul de nul, care în cazul circuitului meu trifazat face ca potențialul cablurilor de nul de după contactul imperfect să fluctueze în direcția ramurii cu consumul cel mai mare (aplicați și dumneavoastră simpla lege a lui Ohm pe un desen să vedeți ce obțineți, da, știu, în trifazat e puțin mai complicat dar nu chiar așa de complicat pe cât pare).
A doua zi am aflat verdictul: siguranța automată trifazată de după contor, aflată în tabloul ENEL din stradă nu mai făcea contact foarte bun tocmai pe ramura de nul. ENEL – nota 2! Sau mai bine spus nota zero pentru că după ce au fost chemați din nou s-au plâns că ei nu au piese de schimb și să mergem noi să ne cumpărăm o siguranță automată mai de firmă!
După reparații care până la urmă nu au fost prea costisitoare e bine de tras o concluzie: Circuitul de nul într-o rețea trifazată nu trebuie tratat superficial. De aceea am decis să fac o revizie generală și să îmbunătățesc pe cât posibil toate conexiunile de nul din rețea. Cu piese mai de firmă, cum ar veni… Și cu un sistem de protecție suplimentar pentru a evita situația descrisă mai sus pe viitor.
A doua concluzie: alimentați sistemul de automatizare printr-un UPS de preferat cu dublă conversie. La apariția unor astfel de probleme în rețea evitați să vi se ardă componentele scumpe din instalația KNX.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.