Comutatoare KNX

Cei mai simpli actuatori KNX sunt comutatoarele. Acestea pot să varieze ca format și capacitate de comutare (amperi) dar la bază sunt simple comutatoare împachetate câte 1, 2, 4, 8 sau 12 și care pot fi comutate cu telegrame KNX.

Dispozitivelepot fi montate în tablouri electrice (ele au de obicei densitate mare de canale) sau în doze (variante constructive cu densitate mai mică). Pe lângă simpla funcționalitate de comutare ele oferă cel mai adesea și unele funcții speciale precum cele de temporizare (pentru iluminatul zonelor de tranziție) sau de blocare a comenzilor.

Comutator 8 căi pentru montare în tablou (DIN)

Comutator 8 căi pentru montare în tablou (DIN)

O variantă specială o constituie comutatoarele pentru valvele de termoficare. Pentru că ele trebuiesc amplasate în cabinetele de distribuție a apei calde pentru calorifere, aflate de regulă încastrate în pereții încăperilor obișnuite, și pentru că energia comutată nu este foarte mare (2W) s-a impus realizarea de comutatoare electronice pe bază de triace și nu simple relee. Aceasta duce la o funcționare silențioasă și la evitarea poluării sonore a camerelor de locuit.

Comutator triace termoficare 6 căi. Acesta combină și 6 intrări binare pentru introducerea stării ferestrelor

Comutator triace termoficare 6 căi. Acesta combină și 6 intrări binare pentru introducerea stării ferestrelor

Un al doilea caz special de comutatoare sunt cele pentru comanda jaluzelelor. Acestea au funcții de temporizare avansate și fac distincția între sus și jos precum și între comenzi „scurte” când mișcă motoarele foarte puțin și comenzi „lungi” când mișcă motoarele pentru o deplasare completă a jaluzelelor.

Comutator jaluzele (1 cale) pentru montare în doză

Comutator jaluzele (1 cale) pentru montare în doză

Comutatoarele sunt cele mai simple și mai ieftine dispozitive KNX și nu lipsesc din nici o instalație, de aceea e bine să procurați un pachet inițial de pornire care oferă un număr de canale de comutare la preț promoțional.

Tags: ,

Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recommended Articles