Variatori de lumină (dimere)

Variatorii de lumină sunt după comutatoare cei mai folosiți actuatori KNX. Principiul lor de funcționare este acela că permit trecerea curentului electric numai pentru o mai mică sau mai mare porțiune dintr-o alternanță (sunt 50 de alternanțe pe secundă la frecvența de 50Hz).

Pentru o sarcină rezistivă cum sunt becurile cu incandescență acest lucru se traduce în emisia unei lumini de o intensitate mai mică.

Unele modele de variatoare știu să conducă lămpi cu incandescență, altele lămpi cu neon (care au și o componentă inductivă).

Variator cu 1 canal pentru montare în doză
Variator cu 1 canal pentru montare în doză

Variatoarele de lumină au în primul rând rol de creare a atmosferei dar și rol de reducere a consumului de energie. Cu toate acestea dacă reducerea consumului de energie este prioritar, este mai indicat să se cumpere becuri economice sau cu LED.

Din nefericire becurile economice precum și cele cu LED nu permit utilizarea variatoarelor de lumină. Ca informație de ultimă oră s-au construit becuri cu LED special concepute să lucreze cu aceste variatoare. Noi am primit câteva mostre pe care le vom testa și vom publica rezultatele pe acest blog.

Ca și comutatoarele, variatorii pot fi montați în tablourile electrice sau în doze. Regulile de densitate se repetă și în această situație.

Variator modular pentru sarcină universală. Permite până la 2 module de extensie, adică 6 canale în total
Variator modular pentru sarcină universală. Permite până la 2 module de extensie, adică 6 canale în total

Funcții avansate

Unele variatoare vin echipate cu funcții avansate care permit crearea unor efecte speciale. Printre aceste funcții enumerăm:

  1. setarea intensității în trepte de 1% prin trimiterea unui cuvânt de 8 biți către variator
  2. pornire sau oprire ușoară: într-un interval de timp specificat lumina variază de la 0% la 100% în mod uniform. O astfel de funcție este interesantă atunci când stingeți lumina și aveți un timp în care să faceți alte lucruri cu toate mâinile ocupate. Dimineața puteți da trezirea la o anumită oră prin aprinderea automată a luminii fără să produceți un disconfort prea mare pentru retină.
  3. adaptare automată a funcționării pentru becuri cu incandescență sau becuri cu descărcare în gaze prin testarea sarcinii la inițializare
  4. memorarea de scene în dispozitiv. Se poate reconstitui o anumită setare doar prin apelarea numelui scenei

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *