Am promis că vom reveni asupra subiectului acesta şi acum o facem având în vedere că deja am reuşit să testăm practic o serie nouă de astfel de becuri care suportă reducerea intensităţii luminii pe principiul de funcţionare a variatoarelor de lumină.

Becurile LED pe care le-am testat oferă o lumină echivalentă cu becurile cu incandescenţă de 40W şi de 60W, ele consumând practic doar 5W respectiv 8W. Numărul de celule LED este de 80 respectiv 150 unităţi iar culoarea poate fi una albă rece, ca la neon sau una albă caldă asemănătoare becurilor cu incandescenţă.

Desigur că pe lângă aceste becuri compatibile cu variatoarele de lumină producătorul testat comercializează şi becuri fixe, de forme şi puteri diferite, care pot înlocui fie becurile cu incandescenţă, fie tuburile cu neon.

Aceste becuri sunt remarcabile prin două aspecte:

  1. consumul de energie este mult mai mic chiar şi decât la becurile economice uzuale astăzi
  2. durata de viaţă a unui bec cu LED este extrem de mare, aproximativ 50000 ore de funcţionare, 12 ani la o funcţionare continuă ca lumină de veghe pe timpul nopţii sau chiar până la 30 de ani pentru o funcţionare normală într-o cameră gen baie, living, dormitor

Ce am constatat la test? Deşi becurile LED au funcţionat remarcabil de bine cu o veioză prevăzută cu variator de lumină, am întâmpinat o problemă neaşteptată atunci când le-am montat în circuitele de lumină din tavan. Problema s-a dovedit a nu fi din pricina becului ci din pricina variatorului de lumină. Variatoarele de lumină (dimmerele) sunt calibrate să lucreze între o putere de sarcină minimă şi una maximă. De obicei puterea minimă reprezintă puterea minimă a unui bec cu incandescenţă care trebuie montat în circuit atunci când este numai unul singur. Un bec cu o putere mai mică nu va reacţiona în modul dorit şi se impune alegerea unui alt variator care să suporte acest lucru.

Noi am instalat 4 becuri becuri de 8W în paralel pe un circuit cu variator care cerea un minim de 60W. Prin urmare becurile nu făceau decât să lumineze la intensitate maximă sau să se închidă complet. După ce am detectat cauza am decis să lăsăm în instalaţie o configuraţie mixtă: un bec cu incandescenţă de 40W plus trei becuri LED de 8W pentru a obţine un total de 64W. În acest mod instalaţia a funcţionat în parametrii nominali iar becurile LED s-au comportat aşa cum era de aşteptat. Chiar dacă această configuraţie nu realizează o economie maximă de energie, totuşi reduce consumul maxim de la 4 x 60 = 240W la numai 64W ceea ce este semnificativ. Pentru o instalaţie nouă unde se alege un variator corect, consumul poate fi drastic redus la numai 32W.

Un alt lucru de luat în considerare înainte de a alege corpurile de iluminat este acela că dacă dorim să folosim becuri LED trebuie să ne aşteptăm că vom găsi mult mai uşor becuri LED cu fasung mare E27 decât cele cu fasung mic E14. Motivul este că producătorii au nevoie de spaţiu ascuns pentru circuitele electronice iar interiorul fasungului este destul de mult preţuit la un bec LED.

Bec LED de 8W la intensitate de 10%
Bec LED de 8W la intensitate de 10%

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *