HomeServer / FacilityServer

Deşi pare un nume derivat din IT (chiar există la Microsoft un produs cu acest nume) aici voi vorbi despre un produs de automatizare creat pe standardul KNX de către germanii de la Gira.

Dacă o instalaţie KNX este o sumă de dispozitive inteligente dar cu putere de procesare mică, care împreună formează un sistem cu inteligenţă distribuită destul de imun la defectări, Gira HomeServer reprezintă o extensie a potenţialului KNX prin introducerea unui sistem expert cu putere mult mai mare de calcul. FacilityServer este o variantă mai dezvoltată a lui HomeServer dedicată clădirilor mai mari şi oferă posibilitatea de instalare în rack precum şi o capacitate dublă de stocare în memoria flash.

Gira HomeServer este în esenţă un PC proprietar, fără harddisc sau elemente în mişcare, cu fiabilitate ridicată, cu un sistem de operare proprietar şi care se conectează la instalaţia KNX. Produsul este livrat cu o aplicaţie software pentru Windows care permite programarea extensivă a tuturor elementelor funcţionale precum şi o serie de programe client pentru aplicaţiile de vizualizare.

Vizualizare prin iPod oferită de HomeServer
Vizualizare prin iPod oferită de HomeServer

Din punct de vedere hardware, HomeServer prezintă următoarele interfeţe:

  • interfaţă serială pentru conectarea la busul KNX
  • interfaţă LAN
  • interfaţă ISDN

Ceilalţi conectori nu sunt folosiţi deloc, practic nu este nevoie de monitor, tastatură sau maus de unde şi denumirea generică de “server”.

Acest server permite implementarea unui număr foarte mare de funcţiuni, fiecare cu o complexitate destul de ridicată:

  1. interfeţe de vizualizare a instalaţiei KNX (menu web sau QuadClient)
  2. modul de legătură cu sistemul telefonic. practic prin interfaţa ISDN BRI se pot primi apeluri care sunt traduse în comenzi KNX
  3. modul de logică avansată, care permite crearea de reguli extrem de complexe în instalaţia KNX
  4. modul de supraveghere şi diagnoză a comunicaţiilor din instalaţie
  5. modul de arhivare a diferiţilor parametrii din instalaţie
  6. modul de temporizator universal, cu calcul al orelor de răsărit şi de apus
  7. modul de secvenţiere a comenzilor KNX
  8. modul de memorare şi playback al scenariilor
  9. modul de supraveghere cu camere IP, capturare şi arhivare imagini video

După cum se vede sistemul permite crearea unor funcţii foarte complexe. Singurul dezavantaj este acela că serverul reprezintă un singur punct de defectare care poate afecta funcţionarea instalaţiei ca întreg. De aceea noi recomandăm crearea funcţiilor de bază în sistemul KNX standard (pentru ca iluminatul, încălzirea să nu fie afectate) şi folosirea produsului HomeServer pentru funcţiile foarte avansate, de lux. În cazul defectării hardware se poate reîncărca programul într-un nou hardware şi operaţiile sunt reluate imediat.

Faţa produsului HomeServer
Faţa produsului HomeServer

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *